Forum www.rycerz.fora.pl Strona Główna www.rycerz.fora.pl
FORUM RYCERZ Wspomnienie Przyjaciół
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Uczymy się wszyscy gotować
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rycerz.fora.pl Strona Główna -> Amatorskie Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Sob 8:27, 09 Kwi 2022    Temat postu: Zmień/Usuń ten post

Teraz będziesz kelnerem Oszuście ?
Shocked
Powrót do góry
Kelner
Użytkownik



Dołączył: 09 Kwi 2022
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 11:06, 09 Kwi 2022    Temat postu:

Anonymous napisał:
Teraz będziesz kelnerem Oszuście ?
Shocked


Przepraszam ale to jakieś nieporozumienie. Pisałem trochę jako Gość i po długim oczekiwaniu na akceptację zostałem przyjęty. Nikogo tutaj jeszcze nie znam. Opinię w restauracji mam wzorową. Jestem kawalerem i mam narzeczoną pannę, z zawodu jest kucharką w naszej restauracji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
S.A.-D.
Użytkownik



Dołączył: 03 Lis 2020
Posty: 1614
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 254 razy

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:17, 10 Kwi 2022    Temat postu:

Kelner napisał:
Anonymous napisał:
Teraz będziesz kelnerem Oszuście ?
Shocked


Przepraszam ale to jakieś nieporozumienie. Pisałem trochę jako Gość i po długim oczekiwaniu na akceptację zostałem przyjęty. Nikogo tutaj jeszcze nie znam. Opinię w restauracji mam wzorową. Jestem kawalerem i mam narzeczoną pannę, z zawodu jest kucharką w naszej restauracji.


Jesteś absolwentem szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelnerów, czy po szkole gastronimicznej?
Jak myślisz, jakie cechy i umiejętności powinien posiadać dobry kelner? Co jest Twoim zdaniem najważniejsze na tym stanowisku? Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kelner
Użytkownik



Dołączył: 09 Kwi 2022
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 0:12, 11 Kwi 2022    Temat postu:

S.A.-D. napisał:
Kelner napisał:
Anonymous napisał:
Teraz będziesz kelnerem Oszuście ?
Shocked


Przepraszam ale to jakieś nieporozumienie. Pisałem trochę jako Gość i po długim oczekiwaniu na akceptację zostałem przyjęty. Nikogo tutaj jeszcze nie znam. Opinię w restauracji mam wzorową. Jestem kawalerem i mam narzeczoną pannę, z zawodu jest kucharką w naszej restauracji.


Jesteś absolwentem szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelnerów, czy po szkole gastronimicznej?
Jak myślisz, jakie cechy i umiejętności powinien posiadać dobry kelner? Co jest Twoim zdaniem najważniejsze na tym stanowisku? Smile


Odpowiadam ponownie:

Posiadłem wiedzę, umiejętności i praktykę która pozwoliła mi na uzyskanie dyplomu mistrza. Posiadam znajomość dwóch języków obcych oraz wszystkie cechy konieczne do wykonywania tego zawodu w jednej z najlepszych restauracji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
S.A.-D.
Użytkownik



Dołączył: 03 Lis 2020
Posty: 1614
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 254 razy

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:24, 12 Kwi 2022    Temat postu:

Kelner napisał:
S.A.-D. napisał:
Kelner napisał:
Anonymous napisał:
Teraz będziesz kelnerem Oszuście ?
Shocked


Przepraszam ale to jakieś nieporozumienie. Pisałem trochę jako Gość i po długim oczekiwaniu na akceptację zostałem przyjęty. Nikogo tutaj jeszcze nie znam. Opinię w restauracji mam wzorową. Jestem kawalerem i mam narzeczoną pannę, z zawodu jest kucharką w naszej restauracji.


Jesteś absolwentem szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelnerów, czy po szkole gastronimicznej?
Jak myślisz, jakie cechy i umiejętności powinien posiadać dobry kelner? Co jest Twoim zdaniem najważniejsze na tym stanowisku? Smile


Odpowiadam ponownie:

Posiadłem wiedzę, umiejętności i praktykę która pozwoliła mi na uzyskanie dyplomu mistrza. Posiadam znajomość dwóch języków obcych oraz wszystkie cechy konieczne do wykonywania tego zawodu w jednej z najlepszych restauracji.


Posiadłeś tę wiedzę? A skąd, jeśli mogę spytać? Nie sądzę, że siedziałeś w dobrej restauracji, pod stołem i podpatrywałeś kelnerów czy kelnerki, bo nikt by na to nie pozwolił Laughing A jeśli nie pod stołem, to przy stoliku, co również zostałoby zauważone i zostałbyś grzecznie wyproszony z restauracji.

A te dwa języki, to rozumiem, że język radziecki i łacina Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez S.A.-D. dnia Wto 14:25, 12 Kwi 2022, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kelner
Użytkownik



Dołączył: 09 Kwi 2022
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:11, 12 Kwi 2022    Temat postu:

Przyzwyczajony jestem do bzdur które szanowne towarzystwo wygaduje przy stolikach.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kelner dnia Wto 15:13, 12 Kwi 2022, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Obserwator
Użytkownik



Dołączył: 19 Lis 2018
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: Świonoujście
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:25, 13 Kwi 2022    Temat postu:

Kelner podczas rejestracji tak jak wszyscy zaakceptował Regulamin. Tym samym potwierdził uczciwość i lojalność wobec Forum i Użytkowników.

Nasz Kelner nie musi się tłumaczyć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
oszust_matrymonialny
Gość






PostWysłany: Śro 16:52, 13 Kwi 2022    Temat postu: Zmień/Usuń ten post

To prawda. Wszyscy możemy spotkać się przypadkowo na przykład z nieuczciwym kelnerem albo chirurgiem. To są wyjątkowe sytuacje kiedy musimy coś zjeść w restauracji albo zaszyć brzuch w klinice.

Zawody te na ogół cieszą się zaufaniem. Wymagają one dużo poświęcenia. Wink
Powrót do góry
Kelner
Użytkownik



Dołączył: 09 Kwi 2022
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 7:14, 14 Kwi 2022    Temat postu:

oszust_matrymonialny napisał:
To prawda. Wszyscy możemy spotkać się przypadkowo na przykład z nieuczciwym kelnerem albo chirurgiem. To są wyjątkowe sytuacje kiedy musimy coś zjeść w restauracji albo zaszyć brzuch w klinice.

Zawody te na ogół cieszą się zaufaniem. Wymagają one dużo poświęcenia. Wink


Profesjonalny kelner zawsze jest uprzejmy i cechuje go zasada “klient nasz pan”. Jest też mistrzem dyplomacji – odzywa się tylko wtedy, gdy jest to konieczne, nie kłóci się z klientem i niczego nie komentuje (nawet jeśli klient nie ma racji). Profesjonalnego kelnera “nie widać, nie słychać i nie czuć”, ale pomimo tego, że sprawia wrażenie niewidzialnego, błyskawicznie obsługuje klientów i zaspakaja ich potrzeby.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Obserwator
Użytkownik



Dołączył: 19 Lis 2018
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: Świonoujście
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 8:36, 14 Kwi 2022    Temat postu:

Kelner napisał:
oszust_matrymonialny napisał:
To prawda. Wszyscy możemy spotkać się przypadkowo na przykład z nieuczciwym kelnerem albo chirurgiem. To są wyjątkowe sytuacje kiedy musimy coś zjeść w restauracji albo zaszyć brzuch w klinice.

Zawody te na ogół cieszą się zaufaniem. Wymagają one dużo poświęcenia. Wink


Profesjonalny kelner zawsze jest uprzejmy i cechuje go zasada “klient nasz pan”. Jest też mistrzem dyplomacji – odzywa się tylko wtedy, gdy jest to konieczne, nie kłóci się z klientem i niczego nie komentuje (nawet jeśli klient nie ma racji). Profesjonalnego kelnera “nie widać, nie słychać i nie czuć”, ale pomimo tego, że sprawia wrażenie niewidzialnego, błyskawicznie obsługuje klientów i zaspakaja ich potrzeby.


Podobnie marynarz obserwator na okręcie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kelner
Użytkownik



Dołączył: 09 Kwi 2022
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 0:17, 17 Kwi 2022    Temat postu:

Alles Gute. Gesundheit und Freude

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kelner
Użytkownik



Dołączył: 09 Kwi 2022
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 5:24, 24 Kwi 2022    Temat postu:

Il existe différentes écoles de fabrication de pâte à boulettes


https://www.youtube.com/watch?v=244V6cHvZko


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lusia
Gość






PostWysłany: Śro 11:56, 11 Maj 2022    Temat postu: Zmień/Usuń ten post

Alicja napisał:
Niebawem zacznie się okres grzewczy, a zatem najlepszy czas dla kiszenia zakwasu z buraków - bogactwo wszystkiego, co najlepsze dla naszego organizmu...odsyłam do wieści na ten temat w necie, sami się przekonacie. Very Happy

Podam przepis na zakwas, który kiszę już od kilku lat.
Ja kiszę większą ilość, bo pije też rodzina starszego syna, ale przepis można dostosować do swoich potrzeb dzieląc w stosowny sposób składniki.

Należy się zaopatrzyć we wiaderko o pojemności 10 kg z przykrywką oraz gazę metrową kupioną w aptece.

Potrzebne składniki.

1. prawie 5 kg buraków, można pół na pół okrągłych i podłużnych, potrzebne są 4 kg, ale odejdą przecież obierki...
2. 2 główki czosnku
3. 8 litrów wody przegotowanej i osolonej 1 łyżeczka od herbaty soli na 1 litr wody
4.Przyprawy - czarny pieprz w kulkach, ziele angielskie oraz liście laurowe z firmy Kamis. Osobiście przypraw nie żałuję i nie liczę, powiedzmy po ok. 20 sztuk każdej.
5. kromka chleba żytniego na zakwasie

Buraki myjemy dokładnie i obieramy, kroimy w plasterki średniej grubości, dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek, przyprawy oraz kromkę chleba.
Wszystko zalewamy dobrze ciepłą, ale nie gorącą osoloną wodą.
Stawiamy w ciepłym miejscu, przykrywając do połowy pokrywką, drugą połowę otworu we wiaderku przykrywamy gazą, zakwas musi oddychać.

Każdego dnia rano i wieczorem mieszamy zakwas. Po 2-3 dniach zakwas zacznie pracować, zrobi się pianka, której nadmiar można zebrać i wyrzucić, należy pamiętać, żeby żaden buraczek nie wystawał z nad zalewy, namoknięty chlebek należy zmiażdżyć łyżką o brzeg wiaderka, bo wystający buraczek lub kromka chleba, mogą stać się przyczyną psucia się zakwasu.

Po 5-6 dniach zakwas zlewamy do słoików i w lodówce przechowujemy do ok. 2-3 tygodni, pijąc codziennie po pół do jednej szklaneczki dziennie.
Buraczki można chrupać jako przekąskę, lub zużyć do sałatki.

Samo zdrowie, smacznego.


Mój starszy syn mówi, że jest od zakwasu uzależniony i już czeka następnych dostaw... Razz Laughing





Co prawda sezon na zakwas się skończył, ale mam info dla chętnych go przyrządzać jesienią.

O wiele smaczniejszy i bardziej pewny, że nie ulegnie zepsuciu, jest zakwas bez dodatku kromki chleba, za to zakwaszany sokiem z ogórków kiszonych...sama sprawdziłam i wiem, że to działa.
Dajemy na każdy litr wody, łyżkę stołową soku z ogórków kiszonych, czyli na podaną wyżej ilość wody - 8 łyżek stołowych.

Każdego roku kiszę buraki przez cały okres grzewczy...jak tu dotrwać do jesieni...ostatni zakwas właśnie wypiliśmy... Razz Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Lusia dnia Śro 11:59, 11 Maj 2022, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zuzia
Użytkownik



Dołączył: 16 Paź 2018
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Skąd: Cigacice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:03, 12 Maj 2022    Temat postu:

Lusia napisał:
Alicja napisał:
Niebawem zacznie się okres grzewczy, a zatem najlepszy czas dla kiszenia zakwasu z buraków - bogactwo wszystkiego, co najlepsze dla naszego organizmu...odsyłam do wieści na ten temat w necie, sami się przekonacie. Very Happy

Podam przepis na zakwas, który kiszę już od kilku lat.
Ja kiszę większą ilość, bo pije też rodzina starszego syna, ale przepis można dostosować do swoich potrzeb dzieląc w stosowny sposób składniki.

Należy się zaopatrzyć we wiaderko o pojemności 10 kg z przykrywką oraz gazę metrową kupioną w aptece.

Potrzebne składniki.

1. prawie 5 kg buraków, można pół na pół okrągłych i podłużnych, potrzebne są 4 kg, ale odejdą przecież obierki...
2. 2 główki czosnku
3. 8 litrów wody przegotowanej i osolonej 1 łyżeczka od herbaty soli na 1 litr wody
4.Przyprawy - czarny pieprz w kulkach, ziele angielskie oraz liście laurowe z firmy Kamis. Osobiście przypraw nie żałuję i nie liczę, powiedzmy po ok. 20 sztuk każdej.
5. kromka chleba żytniego na zakwasie

Buraki myjemy dokładnie i obieramy, kroimy w plasterki średniej grubości, dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek, przyprawy oraz kromkę chleba.
Wszystko zalewamy dobrze ciepłą, ale nie gorącą osoloną wodą.
Stawiamy w ciepłym miejscu, przykrywając do połowy pokrywką, drugą połowę otworu we wiaderku przykrywamy gazą, zakwas musi oddychać.

Każdego dnia rano i wieczorem mieszamy zakwas. Po 2-3 dniach zakwas zacznie pracować, zrobi się pianka, której nadmiar można zebrać i wyrzucić, należy pamiętać, żeby żaden buraczek nie wystawał z nad zalewy, namoknięty chlebek należy zmiażdżyć łyżką o brzeg wiaderka, bo wystający buraczek lub kromka chleba, mogą stać się przyczyną psucia się zakwasu.

Po 5-6 dniach zakwas zlewamy do słoików i w lodówce przechowujemy do ok. 2-3 tygodni, pijąc codziennie po pół do jednej szklaneczki dziennie.
Buraczki można chrupać jako przekąskę, lub zużyć do sałatki.

Samo zdrowie, smacznego.


Mój starszy syn mówi, że jest od zakwasu uzależniony i już czeka następnych dostaw... Razz Laughing





Co prawda sezon na zakwas się skończył, ale mam info dla chętnych go przyrządzać jesienią.

O wiele smaczniejszy i bardziej pewny, że nie ulegnie zepsuciu, jest zakwas bez dodatku kromki chleba, za to zakwaszany sokiem z ogórków kiszonych...sama sprawdziłam i wiem, że to działa.
Dajemy na każdy litr wody, łyżkę stołową soku z ogórków kiszonych, czyli na podaną wyżej ilość wody - 8 łyżek stołowych.

Każdego roku kiszę buraki przez cały okres grzewczy...jak tu dotrwać do jesieni...ostatni zakwas właśnie wypiliśmy... Razz Very Happy


Moja Mamusia robi podobnie.

1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
2 kilogramy soczystych, świeżych buraków
liść laurowy, ziele angielskie, kminek - do smaku
sól (najlepiej kamienna do przetworów)
3-4 ząbki obranego czosnku
suszone grzyby
w celu przyśpieszenia fermentacji - kilka łyżek wody spod kiszonych ogórków
Obrane i pokrojone w plastry buraki z dodatkiem przypraw i czosnku, zalewamy przestudzoną wodą. Sól dodajemy do smaku - można doprawiać barszcz także podczas kiszenia. Dla niepowtarzalnego aromatu wiele osób dodaje do kiszącego się barszczu niewielką ilość suszonych grzybów. Zakwas buraczany w przykrytym naczyniu należy pozostawić w ciepłym miejscu na 5-7 dni. Po tym czasie sprawdzamy smak, czy jest już gotowy do spożycia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lusia
Gość






PostWysłany: Sob 6:57, 14 Maj 2022    Temat postu: Zmień/Usuń ten post

Zuzia napisał:
Lusia napisał:
Alicja napisał:
Niebawem zacznie się okres grzewczy, a zatem najlepszy czas dla kiszenia zakwasu z buraków - bogactwo wszystkiego, co najlepsze dla naszego organizmu...odsyłam do wieści na ten temat w necie, sami się przekonacie. Very Happy

Podam przepis na zakwas, który kiszę już od kilku lat.
Ja kiszę większą ilość, bo pije też rodzina starszego syna, ale przepis można dostosować do swoich potrzeb dzieląc w stosowny sposób składniki.

Należy się zaopatrzyć we wiaderko o pojemności 10 kg z przykrywką oraz gazę metrową kupioną w aptece.

Potrzebne składniki.

1. prawie 5 kg buraków, można pół na pół okrągłych i podłużnych, potrzebne są 4 kg, ale odejdą przecież obierki...
2. 2 główki czosnku
3. 8 litrów wody przegotowanej i osolonej 1 łyżeczka od herbaty soli na 1 litr wody
4.Przyprawy - czarny pieprz w kulkach, ziele angielskie oraz liście laurowe z firmy Kamis. Osobiście przypraw nie żałuję i nie liczę, powiedzmy po ok. 20 sztuk każdej.
5. kromka chleba żytniego na zakwasie

Buraki myjemy dokładnie i obieramy, kroimy w plasterki średniej grubości, dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek, przyprawy oraz kromkę chleba.
Wszystko zalewamy dobrze ciepłą, ale nie gorącą osoloną wodą.
Stawiamy w ciepłym miejscu, przykrywając do połowy pokrywką, drugą połowę otworu we wiaderku przykrywamy gazą, zakwas musi oddychać.

Każdego dnia rano i wieczorem mieszamy zakwas. Po 2-3 dniach zakwas zacznie pracować, zrobi się pianka, której nadmiar można zebrać i wyrzucić, należy pamiętać, żeby żaden buraczek nie wystawał z nad zalewy, namoknięty chlebek należy zmiażdżyć łyżką o brzeg wiaderka, bo wystający buraczek lub kromka chleba, mogą stać się przyczyną psucia się zakwasu.

Po 5-6 dniach zakwas zlewamy do słoików i w lodówce przechowujemy do ok. 2-3 tygodni, pijąc codziennie po pół do jednej szklaneczki dziennie.
Buraczki można chrupać jako przekąskę, lub zużyć do sałatki.

Samo zdrowie, smacznego.


Mój starszy syn mówi, że jest od zakwasu uzależniony i już czeka następnych dostaw... Razz Laughing





Co prawda sezon na zakwas się skończył, ale mam info dla chętnych go przyrządzać jesienią.

O wiele smaczniejszy i bardziej pewny, że nie ulegnie zepsuciu, jest zakwas bez dodatku kromki chleba, za to zakwaszany sokiem z ogórków kiszonych...sama sprawdziłam i wiem, że to działa.
Dajemy na każdy litr wody, łyżkę stołową soku z ogórków kiszonych, czyli na podaną wyżej ilość wody - 8 łyżek stołowych.

Każdego roku kiszę buraki przez cały okres grzewczy...jak tu dotrwać do jesieni...ostatni zakwas właśnie wypiliśmy... Razz Very Happy


Moja Mamusia robi podobnie.

1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
2 kilogramy soczystych, świeżych buraków
liść laurowy, ziele angielskie, kminek - do smaku
sól (najlepiej kamienna do przetworów)
3-4 ząbki obranego czosnku
suszone grzyby
w celu przyśpieszenia fermentacji - kilka łyżek wody spod kiszonych ogórków
Obrane i pokrojone w plastry buraki z dodatkiem przypraw i czosnku, zalewamy przestudzoną wodą. Sól dodajemy do smaku - można doprawiać barszcz także podczas kiszenia. Dla niepowtarzalnego aromatu wiele osób dodaje do kiszącego się barszczu niewielką ilość suszonych grzybów. Zakwas buraczany w przykrytym naczyniu należy pozostawić w ciepłym miejscu na 5-7 dni. Po tym czasie sprawdzamy smak, czy jest już gotowy do spożycia.




Każdy ma swój sposób na ten zdrowy napój, w moim naczynie do kiszenia jest przykryte gazą, bo mówią, że zakwas podczas kiszenia musi oddychać. Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rycerz.fora.pl Strona Główna -> Amatorskie Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Możesz zmieniać swoje posty
Możesz usuwać swoje posty
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin