|
www.rycerz.fora.pl FORUM RYCERZ Wspomnienie Przyjaciół
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Założyciel Forum Rycerz
Gość
|
Wysłany: Pon 10:07, 26 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Rycerz z Rzepichą przebywają w Krakowie. Posiadają telefon starego typu. Trudno się z nimi połączyć. Dlatego czasowo najpilniejsze sprawy personalne kierujcie do Administratorki Uleńki
Ja wszystkiego nie dam rady zrobić.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Prymitywny babol
Użytkownik
Dołączył: 24 Paź 2020
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 83 razy
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:24, 26 Paź 2020 Temat postu: Re: Próba |
|
|
Ula napisał: | oszustmatrymonialny napisał: | Prymitywny babol napisał: | oszustmatrymonialny napisał: | Prymitywny babol napisał: | oszustmatrymonialny napisał: | Prymitywny babol napisał: | Mogę pisać ? - próba generalna |
No i proszę... Gratuluję. Wiedziałem, że staniesz na wysokości zadania.
A może jeszcze jakiś atakcyjny awatarek? |
Mam nadzieję, że się spodobał ? - powiedz TAK ))) , bo jego nie zmienię )))
Dzięki ) |
TAK Ale ciarki mi przeszły po plecach... |
i właśnie o to biega........
Plecki rozmasować ? - robię to nieźle )) |
Uleńka byłaby zazdrosna... |
No tak... nie było mnie tu raptem kilkadziesiąt godzin... no i proszę!
Jednak cały czas trzeba trzymać rękę na pulsie.
Oszuście... Misia z pewnością nie umie upichcić takich pysznych żeberek w sosie jak ja.... |
))) Misia żeberka robi pyszne ?))))) w miodzie
Piec nie potrafię, natomiast pichcić a i owszem ))
Dzisiaj odbieram zamówioną pręgę wołową u rzeźnika - cymes ))
Nie bądź zazdrosna- koleżankom nie odbijam partnerów, to była zaproponowana niewinna pomoc , no prawie sąsiedzka ))
Sandiego- nie odchodź - pusto tutaj będzie bez Ciebie- potrafisz mnie zrozumieć ? ((( - nie rób mi tego, plissss
I narka
Post został pochwalony 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Prymitywny babol dnia Pon 10:25, 26 Paź 2020, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Założyciel Forum Rycerz
Gość
|
Wysłany: Pon 10:30, 26 Paź 2020 Temat postu: Re: Próba |
|
|
Ula napisał: | oszustmatrymonialny napisał: | Prymitywny babol napisał: | oszustmatrymonialny napisał: | Prymitywny babol napisał: | oszustmatrymonialny napisał: | Prymitywny babol napisał: | Mogę pisać ? - próba generalna |
No i proszę... Gratuluję. Wiedziałem, że staniesz na wysokości zadania.
A może jeszcze jakiś atakcyjny awatarek? |
Mam nadzieję, że się spodobał ? - powiedz TAK ))) , bo jego nie zmienię )))
Dzięki ) |
TAK Ale ciarki mi przeszły po plecach... |
i właśnie o to biega........
Plecki rozmasować ? - robię to nieźle )) |
Uleńka byłaby zazdrosna... |
No tak... nie było mnie tu raptem kilkadziesiąt godzin... no i proszę!
Jednak cały czas trzeba trzymać rękę na pulsie.
Oszuście... Misia z pewnością nie umie upichcić takich pysznych żeberek w sosie jak ja.... |
Uleńko ja nie wiem, bo Misia nigdy jeszcze nie zaprosiła mnie na pieczone żeberka. Zareklamowała jedynie masaż po żeberkach.
Ale jedno i drugie tylko Ty potrafisz wykonać najlepiej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Założyciel Forum Rycerz
Gość
|
Wysłany: Pon 11:13, 26 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
To ja. A na Forum spółki zarzucano mi, że jestem gruby, łysy i rudy...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 13:15, 26 Paź 2020 Temat postu: Re: K.P |
|
|
[quote="Gość"] Anonymous napisał: | Gość napisał: | Anonymous napisał: | Prymitywny babolek )) napisał: | Ula napisał: | Misia napisał: | Ula napisał: | Misia napisał: | SANDIEGO napisał: | Z cyklu: dziennikarze menele (a może odwrotnie)...
Wieczorem 22 października Robert Kowalski i jego kolega operator filmowy (obaj są dziennikarzami portalu oko.press), podjechali samochodem pod dom, w którym mieszka (była posłanka PiS) Krystyna Pawłowicz - "nowa" sędzia TK. Chcieli jej zadać pytanie na temat najnowszej decyzji Trybunału Konstytucyjnego mówiącej, że aborcja ze względu na wady płodu jest niezgodna z Konstytucją RP. Dziennikarze zobaczyli, że Krystyna Pawłowicz opuszcza służbowe auto i ruszyli w jej stronę. Sędzia TK schroniła się w pobliskim sklepie i zadzwoniła po pomoc policji.
Później w partyjnych "Wadomościach" TVP w rozmowie z Danutą Holecką nazwała młodych dziennikarzy menelami i bandytami, którzy uniemożliwili jej wejścia do mieszkania. Osoby zatrudnione przez portal oko.press zaprzeczają jej wersji wydarzeń (na dowód tego przedstawili film z miejsca wydarzenia) i twierdzą, że w każdej chwili mogła wejść do domu, a reporterzy tylko pragnęli zadać jej kilka pytań.
Policjanci ich wylegitymowali i stwierdzili, że zachowanie dziennikarzy było bez żadnego zarzutu.
/....?
"Znając" Krystynę Pawłowicz - Internet jest wypełniony przykładami jej "mądrości" (słynne są jej posiłki w sali sejmowej) - stwierdzam, że nie wierzę w jej wersję wydarzeń i myślę, że prawda jest po stronie młodych dziennikarzy.
PS. Dawno temu sporządziłem listę najbardziej nielubianych (przeze mnie) Polaków. Nazwisko Krystyny Pawłowicz jest na tej liście. |
Jesteś zdziwiony ? zdegustowany ? naprawdę ? - wyobraź sobie, ze ja nieszczególnie
Do tego dodam szósteczkę :
/.../
i pozdrawiam z daleka ........ )) |
Lekarze do leczenia,... oczywiście tylko ci, którzy za rządów PO+PSL nie zdążyli wyjechać z Polski.
Chorzy do szpitali,…. gdzie w miarę wzrostu zachorowań, rozwoju pandemii znajdą się dla miejsca, a na cmentarze ciała tych, których życia nie da się uratować.
Kobiety, oprócz innych zajęć stworzone są do rodzenia, to jest oczywiste. Mężczyźni nawet ci, którzy nawzajem bardzo się kochają, uprawiają seks nikogo nie urodzą.
Puszcza do tartaku, a dokładniej tylko ta część z niej, której nie jeszcze nie zdążyły zeżreć korniki.
Konstytucja do czytania,szanowania i przestrzegania…. a nie do wymachiwania nią na wiecach totalnej opozycji, która żąda aby zastąpić ją durnymi dyrektywami urzędników Unii Europejskiej.
Pieniądze, a ściślej budżet Państwa dzielić sprawiedliwie, co obecnie czyni Rząd. Za rządów PO+PSL państwowe pieniądze zasilały portfele aferzystów, ich konta w bankach na Cyprze, w Luksemburgu w rajach podatkowych. A te zakitrane pieniądze, których bezkarni przestępcy nie zdążyli wytransferować ... ukryte w szufladach, skrytkach pod podłogami itp. w … stopniowo i mozolnie zasilają państwowy budżet.
A Rydzyk? … nie ma potrzeby się o niego martwić… bo swoje imperium zbudował w czasach, gdy rządziły wszystkie formacje polityczne … a wśród nich lewica i Platforma czyli te, które najgłośniej krzyczą a za swoich rządów, ... bez wazeliny najgłębiej wchodziły mu tyłek.
A na marginesie.. kto z totalnej opozycji tworzy aż tak bardzo [b][color=darkred]prymitywne materiały?[/color][/b]
… nic dziwnego, że przegrywają wybory... |
Cieszę się baaaaardzo, że zaliczam się do prymitywów ))) |
Misiu, ależ ja w swoim wpisie odniosłam się tyko do treści zawartej w wklejonym przez Ciebie materiale....
Oceniłam go jako prymitywny... o tego się trzymam... bo takie badziewie należy nazywać po imieniu.
Natomiast autor tego badziewia... wcale nie musi być prymitywnym człowiekiem... wręcz przeciwnie. Podejrzewam, że jest wysoko i wszechstronnie wykształcony.
A ten denny materiał opracował na czyjeś zlecenie i dostał za nie jakieś konkretne pieniądze...
Jedno co mogę powiedzieć... byle jak odwalił fuchę...ja bym nu ani gronia nie dała.
Misiu, przykro mi, że zamiast autora...to Ty poczułaś się urażona... i jeżeli tak właśnie się stało...no to sorry.
...przepraszam...
/.../
------------------------------------------------------------------
]I też tak to odebrałam, nie musisz za nic mnie przepraszać Uleńko .
Wypowiadasz się rzeczowo, pokazując własne poglądy a nie napuszczasz ludzi na siebie - za to bardzo Ciebie cenię[/color] [/b]
Ci, którzy wdają się w nagonki, pokazują swoją małość i niskie IQ
Kiedyś napisałam słowa, które niestety nie dotarły do niektórych osób.
Dajecie się skłócić ? - ploty ?
A jaja po wiele na rynku? widać że za 1 grosz
Zmieniłam nick przecież nie dlatego, ze coś Ty napisałaś Uleńko, bo mnie nie obraziłaś w żaden sposób.
Zrobiłam to wyłącznie na znak protestu, nie podoba mi się to, co dzieje się dzisiaj w moim kraju i wyraźnie to napisałam
Również pozdrawiam Ciebie cieplutko ....i czas na prześliczno- pogodowy spacer po lesie
narka )))))))))))))))))) - do 19:30 -
Ja już po dobrej kawce, Państwo forumowiczki/cze również ? |
Mam gdzieś jakieś ploty. Wyrażenie swojego zdania na forum ogólnym to nie ploty. Co Ty masz z tymi plotami? Sądzisz po sobie czy jak?
Nie będę się rozdrabniać nad tym co napisałaś i jak wczoraj postąpiłaś. Nie będę dalej tego ciągnąć. Przynajmniej ja, za innych nie biorę odpowiedzialności. Proponowałabym tylko reagować adekwatnie do sytuacji i wpisów bo niepotrzebne są takie sytuacje wśród nas. Chcesz coś na siłę udowodnić. Jakieś sprawdziany robisz? Wydaje mi się, że ze szkoły już wyszliśmy już dawno jednak racja jest w tym, że człowiek uczy się całe życie.
Chyba dobrze, że się pisze to co się czuje i jak widzi dany temat, przynajmniej jawnie się pisze a nie ''opłotkami''. Dzięki czemu można sobie wyjaśnić rzeczy które przyczyniają się do nieporozumień, a to wydaje mi się jest bardzo istotne i poprawia relacje międzyludzkie. A na tym chyba Ci zależy, tak?
Proponuję uśmiech na twarz i nie węszenie jakiś plot.
Kończę ten temat
Mam serniczek z rodzynkami i leciutkie ciasto piankowe na bazie samych galaretek. Pyszniutkie i bez pieczenia. Ciasta wyszły mi idealnie, od lat je robię. Chcesz do kawki? |
Matuchno kochana, jak ja bym zjadła takiego serniczka z rodzynkami (byle nie za tłusty) i tego ciasta piankowego na bazie galaretek Nigdy takiego ciasta nie jadłam i pojęcia nie mam, jak ono wygląda ale bym zjadła Smaka mi narobiłaś ogromniastego mniam, mniam |
Do sernika stosuję tylko ćwiartkę masła Zawsze wychodzi wspaniale wilgotny, piekę bez spodu.
Natomiast pianka jest genialna. Malutko produktów, tania w przygotowaniu, a najważniejsze w ogóle nie słodka. Używasz tylko 4 różne galaretki, 400ml mleka skondensowanego, 4 płaskie łyżki pudru i jeżeli się chce na spód biszkopty okrągłe.
Ma dwie różnokolorowe warstwy, a na wierzchu galaretka
Jeżeli byś zechciała to napiszę przepis |
Pewnie, że poproszę o przepis, zrobię na pewno to piankowe smakowite cudeńko lekkie i pyszne na pewno. Takie mogę sobie pojeść Buziak za przepis |
Jestem właśnie w trakcie pochłaniania dużego kawałka
Jak obiecałam
Składniki:
3 galaretki malinowe
1 galaretka agrestowa
Możesz kupić smaki jakie chcesz, ja wybrałam takie.
Biszkopty okrągłe na spód ciasta
Mleko skondensowane 400ml
Żelatyna spożywcza 2 łyżki.
Wykonanie:
Tworzymy 2 warstwy.
1. Warstwa
W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę malinową dodając równocześnie 1 łyżkę żelatyny. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Czekałam aż galaretka lekko zaczynała tężeć i wtedy w robocie zmiksowałam 200ml mleka skondensowanego. Mleko zaczyna gęstnieć to dodaję płaskie 2 łyżki pudru dalej miksując ale już niedługo. Wyłączam mikser i dodaję gęstniejącą galaretkę, miksuję aż cała galaretka połączy się z mlekiem.
Dużą blachę wykładam folią spożywczą, na dnie poukładałam biszkopty. Na te biszkopty wylewam zmiksowaną 1 warstwę masy i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotowuję w identyczny sposób 2 warstwę z tym, że teraz z galaretką agrestową. Wylewam na całkowicie już stężała masę malinową i wkładam do lodówki na dłużej.
Potem przygotowuję już samą galaretkę na wierzch pianki.
Tutaj 2 galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzątku i zostawiam, i już wychłodzoną, lekką tężejącą galaretkę ostrożnie wylewam na ciasto piankowe i wkładam do lodówki.
Blachę używałam o dł. 35cm, szer. 23cm, wys. 8cm i ciasto ledwo, ledwo, zmieściło mi się w blasze wlałam na wierzch tyle galaretki ile mi się zmieściło bo ciasto jest dosyć wysokie. Niech dobrze stężeje i wtedy genialnie się kroi.
Smacznego może opis jest dosyć obszerny ale to łatwizna jak już zaczniesz robić chciałam Ci tylko dokładnie opisać wykonanie
Pozdrowienia
Aha, mleko używam niesłodzone. Jeżeli użyjesz słodzone też będzie ok tylko masa wyjdzie znacznie słodsza.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Założyciel Forum Rycerz
Gość
|
Wysłany: Pon 15:28, 26 Paź 2020 Temat postu: Re: Próba |
|
|
Prymitywny babol napisał: | Ula napisał: | oszustmatrymonialny napisał: | Prymitywny babol napisał: | oszustmatrymonialny napisał: | Prymitywny babol napisał: | oszustmatrymonialny napisał: | Prymitywny babol napisał: | Mogę pisać ? - próba generalna |
No i proszę... Gratuluję. Wiedziałem, że staniesz na wysokości zadania.
A może jeszcze jakiś atakcyjny awatarek? |
Mam nadzieję, że się spodobał ? - powiedz TAK ))) , bo jego nie zmienię )))
Dzięki ) |
TAK Ale ciarki mi przeszły po plecach... |
i właśnie o to biega........
Plecki rozmasować ? - robię to nieźle )) |
Uleńka byłaby zazdrosna... |
No tak... nie było mnie tu raptem kilkadziesiąt godzin... no i proszę!
Jednak cały czas trzeba trzymać rękę na pulsie.
Oszuście... Misia z pewnością nie umie upichcić takich pysznych żeberek w sosie jak ja.... |
))) Misia żeberka robi pyszne ?))))) w miodzie
Piec nie potrafię, natomiast pichcić a i owszem ))
Dzisiaj odbieram zamówioną pręgę wołową u rzeźnika - cymes ))
Nie bądź zazdrosna- koleżankom nie odbijam partnerów, to była zaproponowana niewinna pomoc , no prawie sąsiedzka ))
Sandiego- nie odchodź - pusto tutaj będzie bez Ciebie- potrafisz mnie zrozumieć ? ((( - nie rób mi tego, plissss
I narka |
Misia ja też nie chciałbym aby Steve od nas odszedł. Zbyt długo jesteśmy w przjażni.
Jednak prośbę o zwolienie z funkcji Administratora należy spełnić.
Steve o zaszczyty i tytuy nigdy nie zabiegał.
Misia Ty też nie chciałaś być Moderatorką. Jednak te dwie podstawowe funkcje na Forum muszą działać. Inaczej będzie bezhołowie tak jak na Forum spółki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: Pon 15:36, 26 Paź 2020 Temat postu: Re: K.P |
|
|
Anonymous napisał: | Gość napisał: |
Do sernika stosuję tylko ćwiartkę masła Zawsze wychodzi wspaniale wilgotny, piekę bez spodu.
Natomiast pianka jest genialna. Malutko produktów, tania w przygotowaniu, a najważniejsze w ogóle nie słodka. Używasz tylko 4 różne galaretki, 400ml mleka skondensowanego, 4 płaskie łyżki pudru i jeżeli się chce na spód biszkopty okrągłe.
Ma dwie różnokolorowe warstwy, a na wierzchu galaretka
Jeżeli byś zechciała to napiszę przepis |
Pewnie, że poproszę o przepis, zrobię na pewno to piankowe smakowite cudeńko lekkie i pyszne na pewno. Takie mogę sobie pojeść Buziak za przepis |
Jestem właśnie w trakcie pochłaniania dużego kawałka
Jak obiecałam
Składniki:
3 galaretki malinowe
1 galaretka agrestowa
Możesz kupić smaki jakie chcesz, ja wybrałam takie.
Biszkopty okrągłe na spód ciasta
Mleko skondensowane 400ml
Żelatyna spożywcza 2 łyżki.
Wykonanie:
Tworzymy 2 warstwy.
1. Warstwa
W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę malinową dodając równocześnie 1 łyżkę żelatyny. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Czekałam aż galaretka lekko zaczynała tężeć i wtedy w robocie zmiksowałam 200ml mleka skondensowanego. Mleko zaczyna gęstnieć to dodaję płaskie 2 łyżki pudru dalej miksując ale już niedługo. Wyłączam mikser i dodaję gęstniejącą galaretkę, miksuję aż cała galaretka połączy się z mlekiem.
Dużą blachę wykładam folią spożywczą, na dnie poukładałam biszkopty. Na te biszkopty wylewam zmiksowaną 1 warstwę masy i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotowuję w identyczny sposób 2 warstwę z tym, że teraz z galaretką agrestową. Wylewam na całkowicie już stężała masę malinową i wkładam do lodówki na dłużej.
Potem przygotowuję już samą galaretkę na wierzch pianki.
Tutaj 2 galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzątku i zostawiam, i już wychłodzoną, lekką tężejącą galaretkę ostrożnie wylewam na ciasto piankowe i wkładam do lodówki.
Blachę używałam o dł. 35cm, szer. 23cm, wys. 8cm i ciasto ledwo, ledwo, zmieściło mi się w blasze wlałam na wierzch tyle galaretki ile mi się zmieściło bo ciasto jest dosyć wysokie. Niech dobrze stężeje i wtedy genialnie się kroi.
Smacznego może opis jest dosyć obszerny ale to łatwizna jak już zaczniesz robić chciałam Ci tylko dokładnie opisać wykonanie
Pozdrowienia
Aha, mleko używam niesłodzone. Jeżeli użyjesz słodzone też będzie ok tylko masa wyjdzie znacznie słodsza.[/quote]
Matuchno kochana, ależ Ci dziękuje za przepis Nawet nie wiesz, jak bardzo. Uwielbiam galaretkę, i stąd moje zainteresowanie przepisem, a jeszcze jak do tego dochodzi "pianka" (podobna jak w ptasim mleczku) to już w ogóle jestem "rozwalona" smakowo na maksa Wkleiłam sobie przepis w osobisty "kajecik internetowy" i zrobię na pewno. Dam znać, kiedy już będzie ciasto piankowe gotowe
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie.
ps. ja w ogóle jestem kobitka "bezmlekowa" ale jak mus, to mus. Kupię na pewno niesłodzone, bo ja od co najmniej 5 lat nie używam cukru w ogóle, słodzę ksylitolem (cukier z brzozy) zatem tak zrobię.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marsjanek kosmita
Użytkownik
Dołączył: 03 Paź 2018
Posty: 229
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 34 razy Skąd: Mars Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 16:05, 26 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Ja przepadam za kremówką papieską. Mógłbym jeść na okrągło ale moi rodzice przysyłają mi mało zaskórniaków. A Ciocia Hela pobiera na mnie zasiłek.
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Prymitywny babol
Użytkownik
Dołączył: 24 Paź 2020
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 83 razy
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:41, 26 Paź 2020 Temat postu: Ciasto |
|
|
Kurczę blade, ten przepis na ciasto jest dla mnie zbyt skomplikowany
Wolę tylko otworzyć buziaka i go połknąć ( tzn ciasto a nie przepis) )
Ale w środę zrobię ten 3 kolorowy, jutro dokupię serki i gaaretki oraz pokruszę biszkopty z masełkiem ))
Marsjanku- buziaku ja też lubię kremówki, u nas to się nazywało Napoleonka ))
Jadłam ją w Wadowicach na rynku, były przegrane jak "bolka trampki"
za to wyjątkowo pyszne były w Sanktuarium JP II w Krakowie i kawka tam też była rewelacyjna. Wbrew temu, co się komuś wydaje zrobić dobrą kawę, to też jest sztuka ))
Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile obowiązków spada w związku z SANEPIDem - głowa mała .
narka - życzę miłego popołudnia, miłym ludziom )))
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 17:19, 26 Paź 2020 Temat postu: Re: K.P |
|
|
Gość napisał: | Anonymous napisał: | Gość napisał: |
Do sernika stosuję tylko ćwiartkę masła Zawsze wychodzi wspaniale wilgotny, piekę bez spodu.
Natomiast pianka jest genialna. Malutko produktów, tania w przygotowaniu, a najważniejsze w ogóle nie słodka. Używasz tylko 4 różne galaretki, 400ml mleka skondensowanego, 4 płaskie łyżki pudru i jeżeli się chce na spód biszkopty okrągłe.
Ma dwie różnokolorowe warstwy, a na wierzchu galaretka
Jeżeli byś zechciała to napiszę przepis |
Pewnie, że poproszę o przepis, zrobię na pewno to piankowe smakowite cudeńko lekkie i pyszne na pewno. Takie mogę sobie pojeść Buziak za przepis |
Jestem właśnie w trakcie pochłaniania dużego kawałka
Jak obiecałam
Składniki:
3 galaretki malinowe
1 galaretka agrestowa
Możesz kupić smaki jakie chcesz, ja wybrałam takie.
Biszkopty okrągłe na spód ciasta
Mleko skondensowane 400ml
Żelatyna spożywcza 2 łyżki.
Wykonanie:
Tworzymy 2 warstwy.
1. Warstwa
W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę malinową dodając równocześnie 1 łyżkę żelatyny. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Czekałam aż galaretka lekko zaczynała tężeć i wtedy w robocie zmiksowałam 200ml mleka skondensowanego. Mleko zaczyna gęstnieć to dodaję płaskie 2 łyżki pudru dalej miksując ale już niedługo. Wyłączam mikser i dodaję gęstniejącą galaretkę, miksuję aż cała galaretka połączy się z mlekiem.
Dużą blachę wykładam folią spożywczą, na dnie poukładałam biszkopty. Na te biszkopty wylewam zmiksowaną 1 warstwę masy i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotowuję w identyczny sposób 2 warstwę z tym, że teraz z galaretką agrestową. Wylewam na całkowicie już stężała masę malinową i wkładam do lodówki na dłużej.
Potem przygotowuję już samą galaretkę na wierzch pianki.
Tutaj 2 galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzątku i zostawiam, i już wychłodzoną, lekką tężejącą galaretkę ostrożnie wylewam na ciasto piankowe i wkładam do lodówki.
Blachę używałam o dł. 35cm, szer. 23cm, wys. 8cm i ciasto ledwo, ledwo, zmieściło mi się w blasze wlałam na wierzch tyle galaretki ile mi się zmieściło bo ciasto jest dosyć wysokie. Niech dobrze stężeje i wtedy genialnie się kroi.
Smacznego może opis jest dosyć obszerny ale to łatwizna jak już zaczniesz robić chciałam Ci tylko dokładnie opisać wykonanie
Pozdrowienia
Aha, mleko używam niesłodzone. Jeżeli użyjesz słodzone też będzie ok tylko masa wyjdzie znacznie słodsza. |
Matuchno kochana, ależ Ci dziękuje za przepis Nawet nie wiesz, jak bardzo. Uwielbiam galaretkę, i stąd moje zainteresowanie przepisem, a jeszcze jak do tego dochodzi "pianka" (podobna jak w ptasim mleczku) to już w ogóle jestem "rozwalona" smakowo na maksa Wkleiłam sobie przepis w osobisty "kajecik internetowy" i zrobię na pewno. Dam znać, kiedy już będzie ciasto piankowe gotowe
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie.
ps. ja w ogóle jestem kobitka "bezmlekowa" ale jak mus, to mus. Kupię na pewno niesłodzone, bo ja od co najmniej 5 lat nie używam cukru w ogóle, słodzę ksylitolem (cukier z brzozy) zatem tak zrobię.[/quote]
Liczę, że Ci posmakuje zwłaszcza, że ja również od 5 lat nie mogę jeść cukru (co za przypadek ) a od roku mam wręcz zakaz całkowity. Mleka natomiast od młodości nie cierpię, brrrrr. I ten zakaz z radością wielką respektuję natomiast na bazie mleka jakieś tam smakowitości od czasu do czasu wchłonę Z cukrem też nie jest tak, że całkowicie nie zjem nic słodkiego. Raz w miesiącu muszę ale bez czekolady której też nie mogę
To ciasto jest więc ok dla nas, zupełnie nic mi po nim nie było, więc jest ok. Galaretki mogę jeść i też je uwielbiam.
Nie używam ksylitolu również
Nie masz za co dziękować z radością Ci posłałam przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 17:20, 26 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Coś się pokićkało nam w postach
Długaśne się zrobiły strasznie i na koniec się rozsypało wszystko hahaha
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 17:27, 26 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
[quote="Marsjanek kosmita"]Ja przepadam za kremówką papieską. Mógłbym jeść na okrągło ale moi rodzice przysyłają mi mało zaskórniaków. A Ciocia Hela pobiera na mnie zasiłek.
Sknerusy Marsjanku jak tak można dziecko traktować, no jak
Napoleonki kocham, mniam, ale nie mogę jeść. Teraz już są dla mnie za słodkie, absencja cukru swoje robi. To co dawniej wchłaniałam jednym kęsem, tak teraz nie byłabym w stanie, a z resztą jak nie można to nie można
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon 17:30, 26 Paź 2020 Temat postu: Re: Ciasto |
|
|
Prymitywny babol napisał: | Kurczę blade, ten przepis na ciasto jest dla mnie zbyt skomplikowany
Wolę tylko otworzyć buziaka i go połknąć ( tzn ciasto a nie przepis) )
Ale w środę zrobię ten 3 kolorowy, jutro dokupię serki i gaaretki oraz pokruszę biszkopty z masełkiem ))
Marsjanku- buziaku ja też lubię kremówki, u nas to się nazywało Napoleonka ))
Jadłam ją w Wadowicach na rynku, były przegrane jak "bolka trampki"
za to wyjątkowo pyszne były w Sanktuarium JP II w Krakowie i kawka tam też była rewelacyjna. Wbrew temu, co się komuś wydaje zrobić dobrą kawę, to też jest sztuka ))
Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile obowiązków spada w związku z SANEPIDem - głowa mała .
narka - życzę miłego popołudnia, miłym ludziom ))) |
Misia, ten przepis jest tak prosty, że aż łatwy Z zamkniętymi oczami zrobisz, pomiń moje klepanie zbyt długaśne, wyłuskaj najważniejsze rzeczy i kiedyś spróbuj.
Uśmiechnę się ładnie do Twojego serniczka za to
|
|
Powrót do góry |
|
|
Prymitywny babol
Użytkownik
Dołączył: 24 Paź 2020
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 83 razy
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:24, 26 Paź 2020 Temat postu: Re: Ciasto |
|
|
Anonymous napisał: | Prymitywny babol napisał: | Kurczę blade, ten przepis na ciasto jest dla mnie zbyt skomplikowany
Wolę tylko otworzyć buziaka i go połknąć ( tzn ciasto a nie przepis) )
Ale w środę zrobię ten 3 kolorowy, jutro dokupię serki i gaaretki oraz pokruszę biszkopty z masełkiem ))
Marsjanku- buziaku ja też lubię kremówki, u nas to się nazywało Napoleonka ))
Jadłam ją w Wadowicach na rynku, były przegrane jak "bolka trampki"
za to wyjątkowo pyszne były w Sanktuarium JP II w Krakowie i kawka tam też była rewelacyjna. Wbrew temu, co się komuś wydaje zrobić dobrą kawę, to też jest sztuka ))
Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile obowiązków spada w związku z SANEPIDem - głowa mała .
narka - życzę miłego popołudnia, miłym ludziom ))) |
Misia, ten przepis jest tak prosty, że aż łatwy Z zamkniętymi oczami zrobisz, pomiń moje klepanie zbyt długaśne, wyłuskaj najważniejsze rzeczy i kiedyś spróbuj.
Uśmiechnę się ładnie do Twojego serniczka za to |
Skoro tak mwisz , to może za jakiś czas dam się przekonać - zobaczymy :
Mój prosty
Rozkruszam suche biszkopciki ( Otwarte na kalafiorze) wałkiem do ciasta w torebce papierowej. Do tego daję rozpuszczoną łyżkę masła ( nie gorącą) mieszam i wykładam tym spód tortownicy i bach, do lodówki
Do 2 serków homo dodaję jedną idealnie rozpuszczoną i zimną ( jeszcze w płynie galaretkę. - jeden kolor ( połowa przepisowej wody na opakowaniu) i wylewam na ten zastygły już maślany biszkopcik i bach
do lodówki . Jak zastygnie powtarzam to samo z innym kolorem i bach- d lodówki . Po raz trzeci to samo z innym jeszcze kolorem i bach, do lodówki i eto wsio .
---------------------------------------------------------------------
Można na wierzch położyć jak wystygnie ostatnia warstwa pokrojone owoce lub jagody , ładnie to skomponować i zalać 4 kolorem galaretki ( już bez serka) - samą, deczko już zgęstniałą .
Aby owoce nie wypłynęły po ułożeniu na powierzchnię, zalewamy na początek bardzo niewielką ilością galaretki a jak to zastygnie w lodówce ( owoce się przykleją ), polewamy na wierzch pozostałą częścią galaretki
----------------------------------------------------------------------
Tortownicę smaruję delikatnie masełkiem i wykładam papierem do pieczenia- łatwo się serniczek wyciągnie bez okrawania .
Jak wyłożycie jagódki, to galaretka z czarnej porzeczki, jak kawałki truskawek, to truskawkowa, jak brzoskwinie lub mandarynki ( bez błonki ) to pomarańczowa - do woli- do koloru ))
Pamiętajmy- zawsze mniej wody w galaretce o połowę, niż w przepisie
- ja siadam do obiadku, życzę smacznego )))))))))
Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii .............................. pysznego deserku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Prymitywny babol
Użytkownik
Dołączył: 24 Paź 2020
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 83 razy
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:27, 26 Paź 2020 Temat postu: Serniczek |
|
|
I żeby wierzch był idealnie gładki, podgrzewam jego z góry delikatnie, dobrze ciepłą suszarką do włosów- rozleje się równomiernie i stworzy szklaną powierzchnie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|