www.rycerz.fora.pl
FORUM RYCERZ Wspomnienie Przyjaciół
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum www.rycerz.fora.pl Strona Główna
->
Amatorskie Kulinaria
Zmień post
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Obiecałam... :roll: Drożdżówka Ali, przepis mojej Babci Lodzi. :D Drożdżowe ciasto kocha ciepełko, to ważne i jest czasochłonne, ale warto, bo jest pyszne i zdrowe. 3,5 szklanki mąki tortowej 5 dkg świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru 100 g masła [mała osełka górska] 3/4 szklanka mleka cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego szczypta soli łyżka stołowa oleju puszka brzoskwiń dobrej jakości w zalewie lub inne owoce lub dżem Na kruszonkę. 100 g masła [mała osełka górska] 5 łyżek stołowych cukru 7 łyżek stołowych mąki tortowej cukier waniliowy Jajka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym ubijając trzepaczką, lub widelcem i stawiamy na parującej w garnku wodzie [żeby im było ciepło]. Rozgrzewamy masło z olejem, tylko żeby się rozpuściło [nie gotujemy !]. Nastawiamy drożdże do wyrastania rozdrabniając je i zalewając ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodając odrobinę cukru i mąki, powiedzmy po łyżeczce od herbaty. Jak drożdże wyrosną, łączymy zaczyn z mąką i rozbitymi jajkami, kroplami aromatu i wyrabiamy np. drewnianą łyżką tzw. kopystką, następnie dodajemy rozpuszczone masło z olejem i znów wyrabiamy tak długo wyklepując je, by dobrze napowietrzyć, aż zacznie pięknie odstawać od kopystki i brzegów miski w której to robimy.Im lepiej wyrobione, tym lepsze. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jak wyraźnie podrośnie, wykładamy je do blaszki 25/40 cm wysmarowanej masłem, lub wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzchu w małych odstępach odsączone brzoskwinie pokrojone w paski, na wierzchu posypujemy kruszonką i stawiamy powtórnie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zrobienie kruszonki polega na połączeniu cukru, mąki, masła i cukru waniliowego leciutko ugniatając palcami masło, przesiewając tą mieszaninę prze palce, nie zagniatając w jedną kulkę. P.S. Zapomniałam - na wierzchu ciasto po wystygnięciu, polewam kleksami lukru pomarańczowego. Lukier chyba każdy potrafi zrobić z cukru pudru, kilku kropli aromatu pomarańczowego i odrobiny gorącej wody, ma być gęsty, nie rzadki. To się na początku wydaje bardzo trudne, ale wprawa czyni mistrza, po kilku udanych próbach, będzie to bułka z masłem... :lol: Użycie robota kuchennego znacznie ułatwi pracę. Trzymam kciuki, żeby się udało i ... [b]Smacznego.[/b] :D
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Jakaś kategoria
----------------
Pokoik Gości
Salonik dla pozytywnie nastawionych
Forum Przyjaciele
Pokoik Użytkowników
Pozdrowienia
Salonik dla melomanów
Amatorskie Kulinaria
Na zdrowie
Co w polityce piszczy
Filmoteka fanów kamery
Rycerz
Jodłownie
Konkursy dla wszystkich
Rozmowy kontrolowane
Między nami Kobietami
Kosmici
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin